Szeretettel köszöntelek a Zenés klub 2014 közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Zenés klub 2014 vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Zenés klub 2014 közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Zenés klub 2014 vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Zenés klub 2014 közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Zenés klub 2014 vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Zenés klub 2014 közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Zenés klub 2014 vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Karácsonykor minden fenyőfán ott lóg a szaloncukor. Mindegy, hogy zselés vagy marcipános, ez a kis díszes édesség töretlen népszerűségnek örvend már vagy 150 éve. De honnan ered? Ki készítette először? És miért "szalon" a szalon?
Szaloncukrot már a múlt században készítettek a cukszászok, de az
édesség igazán a századfordulón vált divatossá. A reformkorban -
francia minta nyomán - jött divatba a polgári lakásokban a fogadószoba,
azaz szalon, ahol karácsonyfát állítottak, és így lett a fán lévő
díszesen csomagolt csemege neve szaloncukor. Jókai még szalonczukkedlinek nevezte a szaloncukrot, ugyanis a cukorka neve a német salonzuckerl szóból ered. 1891-ben jelent meg Hegyesi József magyar-franczia szakács és vállalkozó A
legújabb házi czukrászat című kézikönyve, amelyben tizenhétféle
szaloncukrot ír le, így pl.: szalon-ananász czukorkák,
szaloncréme-bonbonok, szalon-marasquin-czukorkák,
szalon-pisztácz-czukorkák.
A budapesti Vendéglátóipari
Múzeumban találhatunk régi szaloncukor-csomagoló sztaniolpapírokat
harmincféle színben, és megcsodálhatunk egy "ricselő gépet" is. Ez a
masina tulajdonképpen egy rojtozó gép, amellyel a szaloncukor papírját
egy mozdulattal lehetett berojtozni. A századfordulón és a két
világháború között a cukrászok a sütemények mellett fagylaltokat,
cukorkákat, bonbonokat és szaloncukrot is készítettek. A híres
cukrászdákban nagy mennyiségű szaloncukrot készítettek az ünnepek
előtt, volt hogy naponta 25-30 kg csokoládét is felhasználtak. A
pozitív formákat átszitált rizslisztbe mártották, és az így keletkezett
mélyedésbe öntötték a folyékony cukrot. Amikor a cukor megdermedt és
megszáradt, kivették és becsomagolták. A papírra angyalkákat
ragasztottak, és már lehetett is a karácsonyfára akasztani. Persze nem
mindenki engedhette meg magának, hogy csillogó cukrászdában vásároljon
szaloncukrot a fára, ezért sokan otthon készítették el a csemegét. Ha
van időnk és kedvünk, mi is készíthetünk házi szaloncukrot a
karácsonyfára.
Íme, a recept:
Hozzávalók: 1 kg (barna)cukor, 3 dl víz, ízesítő anyagok: darált dió, kakaó, mogyoró, marcipánmassza, kókusz, citrom. Bevonáshoz: csokoládés tortabevonó.
A cukrot a vízzel főzzük addig, amíg szálasodni nem kezd. Vékony drótból hajlítsunk gyűrűt, mártsuk bele a masszába, és próbáljunk meg buborékot fújni úgy, mintha szappanbuborékot fújnánk. Ha ez sikerül, akkor már megfelelő a cukor állaga. A masszát öntsük vízzel kiöblített porcelántálba, öntsünk a tetejére is egy kis vizet, és tegyük hideg helyre. Amikor már nem meleg, akkor fakanállal keverjük addig, amíg hófehér pép nem lesz belőle. A pépet osszuk annyifelé, ahányféle cukrot szeretnénk készíteni. Keverjük hozzá az ízesítőket. Ezután egy kicsit langyosítsuk meg, hogy jól kenhető legyen, és hideg tálcán simítsuk el 1,5-2 cm vastagságban. Amikor megdermedt a cukor és már vágható, akkor vizes késsel vágjuk kis téglalap vagy kocka formákra. Ha szeretjük, vonjuk be csokoládéval. Selyempapírt és színes csomagolókat vágjunk méretre, rojtozzuk be szélét, és csomagoljuk be a cukorkákat.
forrás:nlcafe.hu
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kapcsolódó bejegyzések:
Karácsonyi mézes muffin recept
Karácsonyi recept: habcsók
Nigella karácsonyi receptjei
Keresztanyám beiglije