Szeretettel köszöntelek a Zenés klub 2014 közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Zenés klub 2014 vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Zenés klub 2014 közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Zenés klub 2014 vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Zenés klub 2014 közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Zenés klub 2014 vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Zenés klub 2014 közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Zenés klub 2014 vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
I. Menü
Sütőtök krémleves
Hozzávalók:
1,5 kg kanadai sütőtök (hosszúkás),
1 fej vöröshagyma,
3 liter víz,
3 dl főzőtejszín,
só, fehérbors,
1 teáskanál barnacukor,
1 evőkanál liszt,
1 evőkanál vaj,
pirított tökmag.
Elkészítés: A vajat felmelegítjük és megdinszteljük
benne a vöröshagymát, beletesszük a felkockázott sütőtököt, megszórjuk barnacukorral és pároljuk kb. 10 percig. Felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje, sózzuk, borsozzuk és pároljuk, amíg puha nem lesz. bot mixerrel pépesítjük, felöntjük a maradék vízzel
és behabarjuk tejszínnel. Tálaláskor megszórjuk pirított tökmaggal.
Pulykasült
Hozzávalók:
kb. 2,5 kg-os pulykamell filé
1 fej fokhagyma,
1l sima pasztőrözött tej,
só, bors,
1 evőkanál méz,
krumpli,
Alexander körte ( 1 db fő ! )
Elkészítés: A fokhagymát szétnyomjuk és elkeverjük tejben.
A húst beletesszük ebbe a lébe legalább 48 órára
és hűtőben tartjuk vagy kint (télen). Sütés előtt 3
órával kiszedjük a húst, letisztítjuk a fokhagymától,
megsózzuk, megborsozzuk, ha nagyon szétterülne a tepsiben, akkor spárgával lazán összekötjük, aláteszünk 1-2 kanál zsiradékot, esetleg kevés fehérbort vagy vizet, letakarjuk alufóliával és elkezdjük sütni 180 fokon egy és negyed óráig, azután levesszük a fóliát és folytatjuk a sütést még kb. 45 - 60 percig. Amikor már puha, a tetején szétkenjük az 1 kanál mézet (karamellizáljuk) és pirosra sütjük. A párolási és sütési idő a hús súlyától függ.
Köret: ehhez a sülthöz vajas krumplipüré és párolt körte illik. A körtét meghámozzuk, félbevágjuk és szeles lábasban, enyhén cukros, fahéjas szegfűszeges vízben megpároljuk kb. 15 percig.
Fehérbort lehet hozzáadni. A párolás kevés vízben és lassú tüzön történjen.
Almás tekercsek
Hozzávalók:
1 kg alma (8 gerezdre vágva, cukorban, fahéjban megforgatva),
25 dkg vaj,
5 dkg élesztő,
só,
3 dl tej,
5 tojás,
1 citrom reszelt héja,
1 vaníliás cukor,
15 dkg cukor,
80-100 dkg finomliszt.
Elkészítés:
Felfuttatjuk cukros tejben az élesztőt.
Amíg az élesztő kel, addig kb. 60 dkg szitált lisztet összemorzsolunk vajjal.
Amikor az élesztő megkelt, beleteszünk a kovászba 4 tojást, csipet sót, cukrot,citromhéjat és vaníliás cukrot és majd összekeverjük.
A folyadékot ráöntjük a vajas lisztre és addig dagasztjuk a tésztát,
amíg nem kezd leválni az edény faláról, közben a lisztet folyamatosan lassan adagoljuk. A tésztát legalább kétszer kell keleszteni.
A kész tésztát két részre osztjuk, kinyújtjuk és háromszögeket vágunk ki.
Mindegyik aljára teszünk egy gerezd almát és feltekerjük.
A kész tekercsek tetejét belemártjuk a felvert tojásba, utána a cukorba és ráfektetjük a kivajazott tepsire.
Közepes lángon (170-180 fokon) sütjük körülbelül 20percig.
II. Menü
Vargánya krémleves
Hozzávalók:
10 dkg szárított vargánya,
3-4 db közepes burgonya,
1 db sárgarépa,
1 db kisebb fehérrépa,
1 fej hagyma,
3 liter víz, só, fehérbors,
1 teáskanál barnacukor,
3 dl főzőtejszín,
1 evőkanál liszt,
1 evőkanál vaj,
1 db hízott kacsamáj.
Elkészítés:
A gombát leöblítjük és beáztatjuk forró vízbe. A vajat felmelegítjük és megdinszteljük benne a vöröshagymát, beletesszük a felaprított gombát, sárga-és fehérrépát, megszórjuk barnacukorral és pároljuk kb. 15 percig. Beletesszük a felkockázott krumplit, felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje, sózzuk, borsozzuk és pároljuk, amíg a zöldségek megpuhulnak. Bot mixerrel pépesítjük, felöntjük maradék vízzel és behabarjuk tejszínnel, hogy a leves tetején ne keletkezzen kéreg, tegyünk rá apró vajdarabkákat (csak a legtetejére). Tálaláskor tegyünk a tányérokba sült kacsamáj szeleteket és szórjuk meg az apróra vágott petrezselyemzölddel.
Kacsasült
Hozzávalók:
1 db kb. 2,5-3 kg-os hízott kacsa (májas),
só, bors,fokhagyma,
1 evőkanál méz.
Elkészítés:
Az elő készített kacsát sütés előtt megsózzuk és legalább 6-8 órára a hűtőbe tesszük.
Sütés előtt kenjük meg a pépesített fokhagymával és borsozzuk meg.
180 fokon sütjük alufólia alatt. 1,5 óra múlva levesszük a fedőt és folytatjuk a sütést legalább még 45-60 percig. Amikor a hús puha lesz, bekenjük mézzel a kacsát és pirosra sütjük.
Köret:
párolt lila káposzta és cékla saláta.
Céklasaláta
Hozzávalók:
1 kg cékla,
só, feketebors,
3-4 gerezd fokhagyma,
maréknyi dió,
4 dl tejföl.
Elkészítés:
A főtt (kb. 20 perc) megtisztított céklát lereszeljük a nagy lyukú reszelőn. Megsózzuk ízlés szerint, beleteszünk egy csipetnyi feketeborsot, zúzott fokhagymát, sodrófával aprított diót, tejfölt és összekeverjük. Kiváló köret a pulykasülthöz is.
Mákos és diós tekercs
Hozzávalók:
25-25 dkg cukrozott darált dió és máktöltelék,
25 dkg vaj, 5 dkg élesztő, só,
3 dl tej,
5 tojás,
1 citrom reszelt héja,
1 vaníliás cukor,
15 dkg cukor, 80-100 dkg finomliszt.
Elkészítés:
Felfuttatjuk cukros tejben az élesztőt. Amíg az élesztő kel, addig kb. 60 dkg szitált lisztet összemorzsolunk vajjal. Amikor az élesztő megkelt, beletesszük a kovászba a 4 tojást, csipet sót, cukrot, citromhéjat és vaníliás cukrot, majd összekeverjük. A folyadékot ráöntjük a vajas lisztre
és addig dagasztjuk a tésztát, amíg nem kezd leválni az edény faláról, közben a lisztet folyamatosan lassan adagoljuk. A tésztát legalább kétszer kell keleszteni. A kész tésztát két részre osztjuk, kinyújtjuk és megszórjuk dió- és máktöltelékkel és feltekerjük. A kész tekercsek tetejét megkenjünk a felvert tojással és ráfektetjük a kivajazott tepsire. Közepes lángon ( 170- 180 fokon ) sütjük körülbelül 30 percig.
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kapcsolódó bejegyzések:
Karácsony és Szilveszter lelkiismeret-furdalás nélkül
Karácsonyi receptek: Mogyoróval sült kacsamell
Keresztanyám beiglije
Karácsonyi emlék