Zene: Karácsonyi receptek: Stollen, avagy a drezdai gyümölcskenyér

Szeretettel köszöntelek a Zenés klub 2014 közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 5053 fő
  • Képek - 2142 db
  • Videók - 282 db
  • Blogbejegyzések - 223 db
  • Fórumtémák - 32 db
  • Linkek - 85 db

Üdvözlettel,

Zenés klub 2014 vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Zenés klub 2014 közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 5053 fő
  • Képek - 2142 db
  • Videók - 282 db
  • Blogbejegyzések - 223 db
  • Fórumtémák - 32 db
  • Linkek - 85 db

Üdvözlettel,

Zenés klub 2014 vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Zenés klub 2014 közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 5053 fő
  • Képek - 2142 db
  • Videók - 282 db
  • Blogbejegyzések - 223 db
  • Fórumtémák - 32 db
  • Linkek - 85 db

Üdvözlettel,

Zenés klub 2014 vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Zenés klub 2014 közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 5053 fő
  • Képek - 2142 db
  • Videók - 282 db
  • Blogbejegyzések - 223 db
  • Fórumtémák - 32 db
  • Linkek - 85 db

Üdvözlettel,

Zenés klub 2014 vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

network.hu

Ismert Drezdai kalácsként is a mi püspökkenyerünk német változata.

A stollen igazi Adventi sütemény: melyet már Mindenszentekkor megsütnek, karácsonyig alapsan becsomagolva tárolják, és Karácsony napján desszertként tálalják.

 

 

 

 

Hozzávalók:

 

 

50 dkg liszt

20 dkg vaj

10 dkg porcukor

2 csomag vaníliáscukor

2 dl tej

1 tojás

5 dkg élesztő

33 ml rum

17 dkg kandírozott aszalt gyümölcs ízlés szerint

15 dkg mazsola

8 dkg mandula

1 narancs lereszelt héja
1 citrom lereszelt héja

egy csipet só

negyed kiskanál szerecsendió őrlemény

fél kisakál őrölt fahéj

fél kiskanál őrölt szegfűszeg

 

+ 7,5 dkg vaj és

   7,5 dkg porcukor a díszítéshez

 

 

A mazsolát rumba áztatom, a kandírozott gyümölcsöket és a mandulát nagyon apróra darabolom.

A tejet összekeverem a porcukorral, belemorzsolom az élesztőt, és félreteszem meleg helyre.

A vajat megolvasztom, majd hozzáadom a felfutott tejhez, azután hozzákeverem a tojást, a reszelt gyümölcshéjat és a fűszereket, sót is. Alaposan összedolgozom, majd egy mély tálba öntöm a lisztet, és állandó keverés mellett hozzákavarom a masszát.

Alaposan átgyúrom a tésztát, majd hozzászórom a felaprított magokat és gyümölcsöket, végül a lecsöpögtetett mazsolát is.

Újra átgyúrom, és meleg helyre teszem kelni, vagy másfél órára.

Ha legalább kétszeresére dagadt, kicsit átmozgaton, közben begyújtom a sütőt, és előmelegítem 175 fokosra.

network.hu

A tésztát hosszabb cipóformára alakítom, majd egy sodrófával árkot gurigázok a közepébe, és az egyik oldalát a mélyedése hajtom, és a tetején gerincet alakítok ki a tésztából, majd egy sütőpapírral bélelt tepsin még negyed órát kelesztem.

Azután mehet a sütőbe, egy óra alatt sül meg, amikor kész, még melegen megkenem a tetejét vajjal, és bőven meghintem porcukooral. Így hagyom kihűlni, majd alaposan bebugyolálom, becsomagolom, így hűvös helyen sokáig eláll.

 

 

Címkék: drezdai kalács gyümölcskenyér kalácskenyér karácsonyi recept karácsonyi stollen püspökkenyér recept recept karácsonyra stollen

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

PÉTERNÉ KOVÁCS ILONA üzente 13 éve

Nagyon finom. Ajánlom megsütni!

Válasz

Major Mária üzente 14 éve

Nagyon finom lehet, kifogom probálni.

Válasz

Ez történt a közösségben:

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu