Szeretettel köszöntelek a Zenés klub 2014 közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Zenés klub 2014 vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Zenés klub 2014 közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Zenés klub 2014 vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Zenés klub 2014 közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Zenés klub 2014 vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Zenés klub 2014 közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Zenés klub 2014 vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
A karácsonyi vásárok és az ünnep hangulatához a forralt bor, és a kürtőskalács illata adja a stílusos aláfestést. Meghitt hangulatot varázsolhatunk otthonunkba is ezzel a különleges finomsággal, csak az elkészítésén kell egy picit módosítani (feltéve, hogy nincs házi kürtőskalács sütő gépünk:).
Ez az első változat, mely sütőben készül, és egy kicsit becsapós, mert két fél kürtőskalács lesz belőle.
Hozzávalók:
0,5 kg rétesliszt
5 dkg vaj
2 tojás
50 dk g porcukor
fél dl langyos tej
+ 2,5 dl tej
3 dkg élesztő
1 kávéskanál porcukor
6 dkg durvára tört dió
5 dkg liszt
7,5 dkg porcukor
5 dkg vaj
5 dkg porcukor
fél dl víz
fahéjas porcukor a díszítéshez
Azért írtam így feldarabolva az adagokat, mert a kalácssütés több fázisból áll.
Előszíör is elkészítem az alaptésztát:
Az élesztőt felfuttatom a kávéskanál porcukorral és a fél deci langyos tejjel, majd elkeverem benne a fél kiló réteslisztet, az 5 dkg szobahőmérsékletű vajat és a két tojást, és alaposan összedolgozom.
Nagyjából negyed órán át dagasztom, azután meghintem egy marék liszttel, és konyharuhával lefedve a radiátoron pihentetem egy órát.
Azután a diót összekeverem a 7,5 dkg porcukorral, majd előveszek két őzgerinc formát (ha csak egy van, kérj kölcsön egy másikat, vagy felezd el az adagokat, vagy süsd meg kétszerre), egy kicsit megvajazom és meghintem liszttel.
Azután a megkelt tésztát két egyforma nagyságúra választom, és mindkettőt kinyújtom 2 cm vastagra.
Majd a tésztalapokat felcsíkozom, és a csíkokkal szépen egyenletesen befedem a lefordított formát. Azután óvatosan megfordítom, hogy le ne essenek a csíkok, és meghentergetem a sütőbe szórt diós keverékbe. Jól belenyomkodom, hogy a dió és a cukor beleüljön a tésztába. Majd a sütőlapra helyezem a tésztával fedett formákat, és lefedve még negyed órát kelesztem.
Közben előmelegítem a sütőt 160 fokra, majd beteszem a sütőt, közben elkészítem rá a mázat.
Ehhez egy lábasban felmelegítem az 5 dkg vajat, majd folyamatos kevergetés közben felolvasztom benne az 5 dkg porcukrot a fél deci vízzel. Ezzel kenem meg 15 perc elteltével a sütőbe tett kalácsot, majd újabb 15 percre vissza, azután megint megkenem-megcsorgatom, és vissza negyed órára, és készen is van.
Még melegen meghintem fahéjas porcukorral, és hagyom a sütőformán kihűlni!
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kapcsolódó bejegyzések:
Karácsonyi receptek: Bolo Rei, a portugál kuglóf
Karácsonyi receptek: Kürtőskalács olajban sütve (2. verzió)
Karácsonyi receptek - Oroszországból szeretettel: hólabda
Karácsonyi receptek: csokis-mézes gesztenyés muffin