Szeretettel köszöntelek a Zenés klub 2014 közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Zenés klub 2014 vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Zenés klub 2014 közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Zenés klub 2014 vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Zenés klub 2014 közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Zenés klub 2014 vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Zenés klub 2014 közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Zenés klub 2014 vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
A mindenki által jól ismert adventi naptár kitalálója egy Németországban élő édesanya volt 1900-as években.
Az ötletet a kisfia, Gerhard adta, aki minden nap azt kérdezte tőle még
hány nap van karácsonyig? Az anyuka a türelmetlen gyermeknek 24 darab,
kétszárnyú ablakokat vágott egy kartonra, egy másik papírlapra minden
ablak elé helyezett egy cukorkát. A kisfiú minden nap kinyithatott egy
cukorkát rejtő ablakot, a napról napra kevesebb meglepetés jelezte
neki, hogy nem sokat kell aludnia a Jézuska érkezéséig.
14 éve | Dr.Krakkói Ferenc | 3 hozzászólás
Bölcselet, hogy - nincs új a Nap alatt,
de minden szép, alkotó gondolat,
újabb éltető, boldog napot ad,
amitől hitünk és reményünk megmarad.
Legyen hát újévi fohászunk és imánk:
a kertünkben serkenő aranyág,
a réteken sok-sok tavaszi virág,
óhajunk, hogy "Napocska" süss le ránk!
Adj nekünk életet és friss erőt,
szivárványt és tápláló esőt,
bő termést kinn a földeken -,
add, hogy jó Új Évünk legyen!
|
|
Elérkezett újra a legszebb, legbennsőségesebb ünnepünk a karácsony.
Újra meghirdetjük a tavaly elindított Karácsonyfa Szépségversenyt.
Igazán szeretetteli, kedves verseny volt a tavalyi, csak bíztatni tudlak, hogy idén te is vegyél részt benne. Ha állítotok karácsonyfát, fényképezd le és töltsd fel ide.
A tavalyi képekből láthatod, nem kell, hogy különleges, óriási vagy pompázatos legyen a karácsonyfátok ahhoz, hogy feltöltsd és megoszd velünk. Akár egy vázába állított és feldíszített fenyőággal is benevezhetsz és az se baj, ha nem te díszítetted fel :-)
A ti családi karácsonyfátok lehet a Network
o
ooo
oooo
legszebb,
legeredetibb,
leggiccsesebb és
legviccesebb
kará
csonyfája !
14 éve | Gyarmati Fanni | 6 hozzászólás
Ezzel a zenés, karácsonyi, gyönyörű videóval kívánok sok sok boldogságot mindenkinek!!
Áldott ünnepket!
Unod a bejglit? Nem maradt időd a desszert elkészítésére? Karácsonykor sem vagy képes önmagadból kivetkőzve varázslatos konyhatündérré változni? Sebaj! Próbálkozz valami nagyon egyszerű, és nagyon finom gyümölcsös finomsággal!
Hozzávalók:
6 db nagyobb savanykás alma
3 evőkanál vaj
3 evőkanál lekvár
6 kávéskanál cukor
3 evőkanál darált mák
2 evőkanál mazsola
1 csomag vanilincukor
fél citrom lereszelt héja
fahéj
Az almákat félbevágom, a magházukat kiszedem, és villával mindet megszurkálom.
14 éve | Dr.Krakkói Ferenc | 8 hozzászólás
A Karácsony gyermek álom,
amíg élek, mindig várom...
kinn hólepel, bent zöld fenyő,
megérint a Teremtő!
Áldást hoz és örömet,
átható a szeretet...
szánkón jön a Boldogság,
tárt karokkal várok Rád...
14 éve | Szőke Sándorné Ágota | 1 hozzászólás
Karácsonyi idézetek
Csak
kevés holmi van, ami hű marad az emberhez. Talán néhány könyv, egy
szerencsepénz vagy egy folyton gyarapodó bélyeggyűjtemény. És a szülői
ház karácsonyfadíszei.
Stephen King
Karácsonyfa - fenyőfa
A karácsonyfa-állítás első írásos emléke a 17. századból maradt fent Elzászban. Az új szokás elsősorban a protestánsok körben terjedt német nyelvterületen, hazánkba szintén a németek révén érkezett meg. Az új keletű divat annyira népszerű volt az arisztokrácia és a polgárság körében, hogy a zsidó vallásúak is átvették a szokást. A városokban elterjedt faállítás fokozatosan kiszorította betlehemezést, míg a falvakban ez a folyamat csak később, a 20.
December nemcsak az év utolsó hónapja, hanem az ünnepi csúcsszezon időszaka is. A megannyi teendő közepette, ebben a hónapban fektetjük a legnagyobb hangsúlyt a lakás kidekorálására.
Otthonunkat is ünnepi köntösbe öltöztetjük. Általános nagytakarítás, suvickolás, frissítés vár a lakás minden zegzugára. A legtöbben új függönyt, takarót és egyéb ünnepi hangulatot kölcsönző dekortárgyakat vásárolnak. A domináns színek: piros, vörös, zöld és narancs.
14 éve | Szőke Sándorné Ágota | 0 hozzászólás
Juhász Gyula: Karácsony felé
Szép Tündérország támad föl szívemben
Ilyenkor decemberben.
A szeretetnek csillagára nézek,
Megszáll egy titkos, gyönyörű igézet,
Ilyenkor decemberben.
...Bizalmas szívvel járom a világot,
S amit az élet vágott,
Beheggesztem a sebet a szívemben,
És hiszek újra égi szeretetben,
Ilyenkor decemberben.
...És valahol csak kétkedő beszédet
Hallok, szomorún nézek,
A kis Jézuska itt van a közelben,
Legyünk hát jobbak, s higgyünk rendületlen,
S ne csak így decemberben.
A fasírt elmaradhatatlan eleme a vendégváró svédasztalnak, de valljuk be, egy picit már unalmas. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy száműzni kellene az ünnepi asztalról, csak érdemes egyet cifrázniaz alaprecepten. Így készül a holland sült húsgolyó!
Hozzávalók:
20 dkg darált pulykahús
15 dkg (füstölt) főtt sonka
10 dkg gouda sajt
3 tojás
8 dkg vaj
5 evőkanál liszt
15 dkg zsemlemorzsa
1 nagy fej vöröshagyma
2,5 dl tej
1 dl víz
1 evőkanál olaj
1 sárgarépa
petrezselyem, kakukkfű, szerecsendió, só, fehérbors
olaj a sütéshez
A húst először forró olajon megsütöm, azután a lereszelt sárgarépával is összesercinetm, kakukkfűvel ízesítem.
A karácsony és a szilveszter alapvető eleme a közös ünnepi étkezés.
Azonban sokan esünk abba a hibába, hogy túlzásba visszük az evést az ünnepek alatt, így pluszban felszedett kilókra, fáradékonyságra és stresszre tehetünk szert az év azon napjain, amelyek feltöltődésre adhatnának alkalmat.
A karácsonyi és szilveszteri ételek minden nemzetnél egyedi sajátosságokat viselnek, ám sok közös alapanyag is található...FOLYTATÁS
14 éve | . Édenkert Magazin | 1 hozzászólás
A szalvéta technika, avagy a decoupage (dekupázs) technika segítségével nemcsak az elnyűtt, kopott használati tárgyainkat "öltöztethetjük át", hogy ünnepi hangulatot varázsoljunk, hanem csodaszép ajándékokat is készíthetünk karácsonyra! Lássuk a technikát az alapoktól, azoknak, akik még soha nem próbálták ezt a kreatív díszítést!... FOLYTATÁS
I. Menü
Sütőtök krémleves
Hozzávalók:
1,5 kg kanadai sütőtök (hosszúkás),
1 fej vöröshagyma,
3 liter víz,
3 dl főzőtejszín,
só, fehérbors,
1 teáskanál barnacukor,
1 evőkanál liszt,
1 evőkanál vaj,
pirított tökmag.
Elkészítés: A vajat felmelegítjük és megdinszteljük
benne a vöröshagymát, beletesszük a felkockázott sütőtököt, megszórjuk barnacukorral és pároljuk kb. 10 percig. Felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje, sózzuk, borsozzuk és pároljuk, amíg puha nem lesz.
Bor is, leves is, édes is, forró is...kell ennél több a karácsonyi vacsorához?
Hozzávalók:
1/2 liter fehérbor,
6 dl víz,
2 tojássárgája
10 dkg porcukor
2 evőkanál méz
fahéj
1-1 kávéskanálnyi citrom- és narancshéj lereszelve
A tojássárgákat elkeverem a cukorral, fűszerezem, belereszelem a gyümölcsök héját, felöntöm vízzel, majd a borral, és lassú tűzön állandóan kevergetve felfőzöm - de csak óvatosan, nehogy összeszaladjon a tojás!
A dél-afrikaiak nyelvén Rooibos-nak nevezett cserje jelentése magyarul „vörösbokor”. Ez a világszerte keresett növény rendkívül nagy koncentrációban tartalmaz fenoloidokat, bioflavonidokat, nyomelemeket (vas,kalcium,magnézium,réz,magnézium) és C vitamint. A kávé jótékony és élénkítő hatását ismerjük. Kóstolták már a teát és a kávét zseléként elkészítve? Megmutatjuk, mindössze 5 perc, és kész a zselés ünnepi desszert! ... FOLYTATÁS!
14 éve | . Édenkert Magazin | 0 hozzászólás
Itt az ideje készülődni: Lépésről-lépésre megismerhetjük a citruskoszorú készítésének fortélyait.
Hozzávalók...FOLYTATÁS
A Rooibos tea nem tartalmaz színezéket, tartósítószereket, aromákat, koffeint vagy teint, tehát nem élénkítő. Hacsak nem vadítjuk meg egy kis alkohollal, de így is egészséges és finom ünnepi koktélt kapunk belőle! Forró és kihagyhatatlan receptek következnek! ...FOLYTATÁS
Karácsonykor kell halat enni, mert Újévkor már elúszik a szerencsénkkel együtt...de nem mindegy, milyet! A rántott pontyon és a halászlén túl is van élet, mégpedig a pisztrángok háza táján.
hozzávalók:
2 pisztráng filézve, megtisztítva
10 dkg mandula
1,5 dl tejszín
10 dkg vaj
4 dkg teljes kiőrlésű liszt
2-3 gerezd fokhagyma
egy fél citrom leve
fél dl olaj
egy csipet só, egy-egy csipet rozmaring, kakukkfű és tárkony
A halat megmosom, bevagdosom, sóval bedörzsölöm és citromlével meglocsolom, jó bőven.
14 éve | Szőke Sándorné Ágota | 0 hozzászólás
Ady Endre: A Jézuska tiszteletére
A született Jézus,
Ez igézetes gyermek,
Áldja meg azokat,
Kik a szívünkbe vernek
Mérges szuronyokat.
Áldassanak bennünk
A kifeslett vér-rózsák:
Bánat, kín, szenvedés,
Mert Jézus volt a Jóság
S a nagy, szent türelem.
Csengessünk csengőkkel,
Szeressünk szeretettel,
Örüljünk, ha sírunk,
Ha ránk tör minden ember
S ha álul bántatunk.
A született Jézus
Született így s kívánta,
Hogy ez legyen az üdv:
Minden hívság kihányva
Életünk gömbiből.
14 éve | Lendér Helga | 0 hozzászólás
Valódi fenyő? Műanyag fenyő? Vagy fenyőágak? Ez itt a kérdés!
Én minden évben, mindig a hajrában vettem meg a fenyőt, általában 23-án, vagy 24-én. Sajnos. Persze ez a megoldás azért is jó, mert ilyenkor már lehet alkudni, viszont azért rossz, mert nem biztos, hogy az ember a legszebb fákhoz jut hozzá.
Most, hogy nagy a család és sokan ünnepeljük együtt a karácsonyt tavaly beszereztünk egy élethű műanyag fenyőt a Tescoból. Egyszer 14.000 forint volt. Környezetkímélő és ugyanolyan szép, mint egy igazi.
Tipp:
Hideg, meleg aszalt szilvaleveshez, tejfölös, tejszínes halleveshez tálaljuk.
Hozzávalók:
Elkészítés:
A hozzávalókat összedolgozzuk, majd habszifon készülékben habot
készítünk belőle.
14 éve | . Édenkert Magazin | 0 hozzászólás
Hogyan készítsünk hóembert? Kreatívan és egyszerűen! Akár egy méter magasat is alkothatunk, ami nem csak vidám dekorációnk az ünnepekre, de nagyon egyedi is. Olcsó, mutatós és nem kell különösebb kézügyesség az elkészítéséhez!
A nagy hóember készítéséhez 3 különböző méretű hungarocell golyó szükséges: egy...FOLYTATÁS
Ha már torkig vagyunk az édességgel, együnk valami finom, laktató, klasszikus magyaros fogást is. A Kecskeméti sertésborda igazi különlegesség, jóféle barackpálinkával, malachússal, zsírral és kenyérrel. (Hivatalosan friss barackkal készül, de jobb híján érjük be az aszalt változattal, az sem utolsó ízvilág!) És van benne egy ünnepi kacifánt: a flambírozás!
Hozzávalók:
80 dkg sertéskaraj (8 szeletnyi!)
4 szem aszalt sárgabarack
3 cl barackpálinka
2 dl olaj
8 vékony szelet fehérkenyér
10 dkg Karaván vagy Pannónia sajt
só, bors, liszt,
köretnek főtt rizs, vagy párolt zöldség
A húst kicsontozom, kiklopfolom, besózom, borsozom, majd lisztbe tunkolom, és egy deci forró olajban kisütöm.
Könnyű, ízletes különlegesség a jeges tundrákról:) mert a tél az mégiscsak tél, és ha nem is lesz fehér, azért megidézhetjük a hóesést is a karácsonyi asztalhoz!
Hozzávalók:
1 bögre megolvasztott vaj
fél bögre cukor
egy csomag vaníliáscukor
2 + 1/4 bögre liszt
1/4 teáskanál só
3/4 bögre finomra vágott dió és mandula vegyesen
Előmelegítem a sütőt (közepes hőfokra), a vajat összekeverem a cukorral és a vaníliás cukorral. Eldolgozom benne a lisztet, a sót és a diót, mandulát, és alaposan összegyúrom. Azután kézzel golyókat formázok belőle, és sütőpapírral bevont tepsiben készre sütöm.
A zsebógolyó olyan, mint a kókuszgolyó, csak...zserbóból van:)
Hozzávalók:
10 dkg dió
5 dkg háztartási keksz
15 dkg aszalt sárgabarack
1 evőkanál baracklekvár
1 evőkanál porcukor
1 csomag vanilincukor
2 evőkanál narancslé, vagy baracklé
egy fél citrom lereszelt héja
1 kávéskanál rumaroma
egy fél tábla étcsoki
1 kávéskanál vaj
1 kávéskanál tejszín
A kekszet finomra darálom, a diót kicsit durvábbra, az aszalt sárgaarackot apróra vágom, és beáztatom a gyümölcslébe.
14 éve | Szőke Sándorné Ágota | 0 hozzászólás
Angyali mese
Kicsi angyal könnye pereg
vigasztalja égi sereg.
Elveszett a glóriája
egyik felhőn sem találja.Ezüst fényű, kicsi ékszer
viselése sosem kényszer.
Büszke volt rá nagyon-nagyon
értéke nem kincs vagy vagyon.Hold sugárból éjjel szőtte,
szeretete fogta össze,
fényét tiszta lelke adta.
Vigyáz reá, megfogadta!...és lám, mégis nyoma veszett!
Szégyen, hogy mindez megesett!
Hol lehet most?- kérdi ríva,
társaira tekint sírva.Kutat szemük messze nézőn,
szól az egyik együtt érzőn:
Talán leesett a Földre.
Karácsonyfadíszek vagy asztali dekorációk: az idei trend az időtlenséget sugalló barna, vörös, kék színeket, a sarkköri hangulatot teremtő sejtelmes ezüst és fehér fényeket hozza el az ünnepekre. Termések, papír, fém, műanyag, egy kis ezüst- vagy aranyspray, és könnyedén mi is elkészíthetjük a díszeinket. Legyünk kreatívak, merítsünk ihletet a természetből...
"A természet színei" a témája az idei karácsonyfadísz - trendnek. Nagyon mutatósak a...
Már lassan itt az ideje, hogy teljes karácsonyi pompába öltöztesd lakásodat. Jó, ha már ünnepek előtt ráhangolódunk arra a pár napra, amit majd szeretetben töltünk együtt.
A femina.hu oldalon találtam egy cikket, ami az öt legszebb karácsonyi dekorációt taglalja. Nagyon mutatósak, ráadásul Te is könnyen elkészítheted őket, annyira egyszerűek.
14 éve | matus irén | 0 hozzászólás
A lányomtól kaptam az ötletet, hogy saját kezű ajándékokkal is hatalmas örömöt lehet szerezni. Tavaly ő így tett, és valóban igényes, szép ajándékok kerültek ki a kezéből. Én egy hangulatos havas gömböt kaptam, azóta is lakásom dísze!
Elkészítése nagyon egyszerű! Vegyél egy szebb befőttes üveget, olyat, ami inkább kisebb méretű. A tetejének az aljára ragassz egy kis porcelán figurát, angyalkát, rénszarvast vagy télapót, amit a karácsonyi vásárokban meg is vásárolhatsz.
A szaloncukor története
Jellegzetes karácsonyi csemege a szaloncukor, amelyből ma nagyon sokfélét vásárolhatunk. A szaloncukor híres mestercukrászok műhelyeiben született a múlt században, és csak nálunk maradt hagyományos ünnepi édesség. Ez a finomság otthon is elkészíthető.
Szaloncukrot már a múlt században készítettek a cukszászok, de az édesség igazán a századfordulón vált divatossá. A reformkorban - francia minta nyomán - jött divatba a polgári lakásokban a fogadószoba, azaz szalon, ahol karácsonyfát állítottak, és így lett a fán lévő díszesen csomagolt csemege neve szaloncukor.
A hagyományos karácsonyi sütemény, a foszlós-omlós kuglóf mézzel és mandulával turbózott ünnepi változata - kezdőknek és haladóknak egyaránt!
A mézes kuglóf hozzávalói:
20 dkg liszt
2 tojás
1 zacskó sütőpor
1 dl tej
1 evőkanál cukrozatlan kakaópor
egy csomag vaníliáscukor
3 evőkanál méz
őrölt fahéj
egy pirinyó só
10 dkg csokoládé (a kedvenced)
10 dkg szeletelt mandula
egy fél citrom héja
egy marék aszalt szilva apróra vágva
A lisztet elkeverem a felvert tojásokkal és egy pici sóval, majd hozzáadom szépen sorban a kakóport, a sütőport, a víníliáscukrot, elkeverem a tejjel, végül hozzákeverem a mézet is.
14 éve | Fekete Péter | 2 hozzászólás
nálunk már tradíció - aki elkészíti, kérem jelezzen vissza...részletes recept az oldalamon a blogban...
nem tudom a videót feltenni, miért ?
...RÉSZEGES CSIRKECOMB, (pulykamell) BACONBA GÖNGYÖLVE...
---rém egyszerű, nincs vele sok gond - előkészítéstől tálalásig max másfél óra ---kb 2 kg-os pulykamellnél 2-3 óra
... az egész azzal kezdődik, hogy veszel egy üveg - lehetőleg 7 decis félszáraz fehérbort- kb 2 dl-t félreteszel, ennyi kell a húshoz, a többi ízlés szerint, mire a hús megsül általában elfogy...
A mézes zserbó tuljadonképpen csak annyiban különbözik a hagyományostól, hogy mézzel készül.
És ettől lesz teljesen más, hogy is fogalmazzak, olyan...ünnepi!:)
Ez a sütemény nem a legegyszerűbbek közé tartozik, de az íze (és a család) meghálája a beléfeccölt energiát.
Hozzávalók:
a tésztához
0,5 kg liszt
15 dkg porcukor
2 tojás
1 ek tejföl
4 ek olvasztott méz
1-2 ek margarin
1 kk szódabikarbóna
egy csipet só
a krémhez
5 dl tej
4 ek liszt
2 tojás
20 dkg vaj
15 dkg porcukor
1 csomag vaníliás cukor
a mázhoz
3 evőkanál cukrozatlan kakaópor
20 dkg porcukor
10 dkg vaj
3 ek tej
A tészta hozzávalóit szépen lassan, egyenként adagolva összedolgozom, majd belisztezett deszkán kinyújtom jó vékonyra, ezután négyfelé vágom, és fejjel lefelé fordított tepsi alján 160 fokon megsütöm.( A tészta akkor jó, ha rugalmas, de nem túl lágy!)
Közben elkészítem a krémet: a tojássárgát elkeverem a tejjel, a liszttel és a vaníliáscukorral, állandó kevergetés mellett felfőzöm, majd hagyom szépen kihűlni.
Egy szép gyertyának mindenki örül. És ha mi készítjük, akkor még személyesebbé tehetjük az ajándékot. Készítsünk színes és illatos gyertyákat! Megmutatjuk, hogyan!
Nagyon sokféle formát lehet kapni műanyagból: kúp, henger, téglalap, kocka, gömb stb alakút. De ha nincs, megteszik az üvegformák, konzervdobozok, minden, ami... FOLYTATÁS
Igaz, ez nem olyan "flancos" recept, de nekünk mindig a karácsonyvárás jut eszünkbe róla. Akkor az igazi, ha előtte kimelegedtünk egy jó kis hócsatában, utána meg a forró kakaó jól átmelegít minket!
Hozzávalók:
tej
cukrozatlan kakaópor
néhány kocka étcsoki
méz
fahéj
vaníliarúd
reszelt narancshéj
őrölt fahéj vagy cukrozatlan kakaópor a tetejére
(Mennyiségeket szándékosan nem írtam sehová, nálunk ez teljesen ízlés kérdése.)
Elkészítés:
Egy edénybe beleteszek minden hozzávalót, és lassú tűzön, állandóan kevergetve majdnem forrásig főzöm.
Sok családban már advent első vasárnapján megkezdődik a karácsonyi készülődés, hiszen karácsonyig alig néhány hét van hátra. Ünnepi hangulatot teremthetünk, ha adventi koszorúval díszítjük a lakást. Adunk egy újabb ötletet!Adventi koszorút mi magunk is készíthetünk, nem kell beérnünk a bolti "műanyag" változattal. A lényeg, hogy természetes anyagokat, illetve növényeket használjunk. A koszorún három szín... FOLYTATÁS
Egy nagyszerű, különleges halrecept karácsonyra! Elékszíteni nem nagy kunszt, de az íze rendkívül finom.
Hozzávalók:
70 dkg harcsahús
3-4 evőkanál olívaolaj
4-5 gerezd fokhagyma
5-6 babérlevél
0,5 dl almaecet vagy borecet
egy evőkanál só
egy kávéskanál fehérbors
A halat szépen megtisztogatom, megmosom, és egy serpenyőbe teszem.
Fél deci ecetet felöntök fél deci vízzel, ebbe préselem a fokhagymát, belekeverek egy evőkanál sót, egy kávéskanálnyi durvára őrölt fehérvborsot, és beletépkedem-töröm apróra a babérlevelet is.
Karácsonykor az egytálételek és a sültek mellé bőven elkél a váendégváró falatka, az apró csipegetnivaló. Ez a sajtgombóc recept hagyományosnak a legkevésbé sem mondható, de ha egyszer megkóstoljátok, egész biztosan tradicionális karácsonyi fogássá válik nálatok is.
Hozzávalók:
1 tojás
6 tojásfehérje
3 ek zsemlemorzsa
5 dkg reszelt mozzarella
5 dkg reszelt füstölt sajt
10 dkg reszelt parmezán
egy teáskanál liszt
1-2 gerezd fokhagyma
egy kávéskanál só
őrölt fehérbors, zöldfűszerek ízlés szerint
A fokhagymát átpréselem, az egész tojást pedig felverem a liszttel és a zsemlemorzsával.
A karácsony illatát árasztó, kellemesen gyümölcsös ízű puncs felmelegít, lelaztít, és megszépíti a legfélresikerültebb casládi összejövetelt is!
:)
hozzávalók:
2,5 dl édes vörösbor
2,5 dl száraz fehérbor
2,5 dl rum
2 dl almalé
0,5 l gyümölcstea (piros bogyós gyümölcsökből a legfinomabb)
2 narancs
1 citrom
5 evőkanál méz
egy kávéskanálnyi fahéj, őrölt szegfűszeg
egy teáskanál vaníliakivonat, vagy egy csomag vaníliáscukor
40 dkg kristálycukor
Leforrázom a teát, majd felfőzöm benne a cukrot.
Plafonig érő, díszes fát állítasz minden évben? Sokat elárul rólad, hogyan díszíted fel a karácsonyfádat!
1. Klasszikus karácsonyfa
Ilyen karácsonyfát a te lakásodon kívül képeslapokon
és amerikai filmekben lehet látni. Mindenféleképpen méretes fát szeretnél, amit
addig keresgélsz hóban-fagyban, amíg meg nem találod a legformásabbat,
amelyiknek... Folytatás
A töltött káposzta elmaradhatatlan fogás karácsonykor, de gondolnuk kell azokra, akik nem esznek húst, vagy az ünnepek alatt is vigyáznak a vonalaikra.
Bár ez jószerivel lehetetlen, azért kipróbálhatunk egy-két könnyebb, kímélő ünnepi fogást is.
A füstöltsajtos káposztatafasírt hús mellé köretnek is kiváló, készíthetünk mellé valamilyen mártást, de helyettesítheti a hagyományos fasírtot, és természetesen a töltött káposztát is.
Érdemes a természet adta minden kincset kihasználni, nem csak azért mert olcsó, hanem mert izgalmas ízeket lehet a segítségével varázsolni. Én varázsoltam karácsonyi kökénylikőrt!
Még nektek sem késő nekilátni ennek a finom likőr elkészítésének. Nem szükséges a legdrágább gint megvásárolni hozzá, én a legolcsóbb gazdaságos fajtát választottam. Amikor a képeket készítettem, meg is kóstoltam. Bizton állítom...
Könnyű és gyorsan elkészül, a karácsony hagyományos ízvilágát eleveníti fel, mégis különlegesen ünnepélyes!
A kókusztej, a méz és a gyömbére emekül harmonizálnak egymással és a hússal a karácsonyi ebédnél is!
hozzávalók:
negyed kiló csirkemell
1 közepes fej vöröshagyma
1 dl kókusztej
egy kávéskanál friss lereszelt gyömbér
2 evőkanál méz
só, fehérbors
olívaolaj
Megpucolom a hagymát, nagyon vékony karikákra vágom, és egy kevés olajon teflonedényben megpirítom.
Minden évben gondot okoznak a felügyelet nélkül hagyott adventi koszorúk és karácsonyfák. Elrettentésül videón bemutatjuk, hogy milyen gyorsan kap lángra a kiszáradt fenyő.
A karácsonyfatüzek többsége január első
napjaiban történik, amikor a fák már teljesen kiszáradtak, s tűleveleik
is hamarabb lángra kapnak, mint a frissen ... Folytatás!
A portugál konyha ízei nálunk még annyira talán nem ismertek, pedig nem marad le a szomszédos tájak remekei mögött. A Bolo Rei portugáliában egy közkedvelt ünnepi deszert, nálunk pedig nagyszerű lehetőség arra, hogy egy számunkra egyelőre felfedezésre váló ízvilág egyik különleges fogásával kápráztassuk el vendégeinket Karácsonykor.
hozzávalók:
25 dkg cukor
10 dkg vaj
60 dkg liszt
20 dkg mandula, fenyőmag és dió, apróra darabolva
15 dkg aszalt gyümölcs: szilva, barack, körte, sárgadinnye, áfonya, mazsola...
14 éve | Mályi Virág | 3 hozzászólás
Egyre divatosabb ajándék a családi fényképekkel tele naptár. Ha kifogytunk az ajándék ötletekből, ezzel még akkor is örömet lehet szerezni minden karácsonykor, mert ugyebár a fényképek minden évben újak, és felidézik az év legszebb pillanatait.
A mi családunk közösen a nagymamámnak szokott összeállítani egy ilyen naptárt. Én vagyok az a szerencsés, aki begyűjti az unokatestvérektől és mindenkitől a képeket, én állítom össze, így a Szentestén közösen átadott naptár kicsit mindenkinek ajándék.
14 éve | . Édenkert Magazin | 1 hozzászólás
Jancsi és Juliska meséjében a Vasorrú bába is egy jól kimunkált mézeskalács házban lakott. Igaz, ott kolbászból volt a kerítés. Ha egy boszinak megfelelő nagyságú házat nem is, de egy nagyon szép és finom házikót ideje elkészíteni azoknak is, akik eddig visszariadtak, mert attól tartottak, hogy bonyolult és munkaigényes dolog.
Nekik egy egyszerűbb változatot mutatunk!
A tészta receptjét, a hozzávalókat, és a mézeskalács házikó tésztájának készítését videón is megnézheted!
A likőrös "pancsoknak", bóléknak és puncsoknak nagy a keletje Karácsony és Szilveszter táján... ráunni nem lehet, de hogy biztosak legyünk a dolgunkban, próbáljunk ki minél több verziót a szívmelengető italokból!
Gyömbéres likőr
Hozzávalók:
3 dl tiszta alkohol
10 dkg frissen reszelt gyömbér
15 dkg cukor
3 evőkanál méz
egy fél citrom
A gyömbért és a citrom lereszelt héját fedő alatt főzöm nagyjából 3 dl vízben, negyed órán át, takarék lángon.
Ha egyedül élsz és magányos vagy...
Töltsd velünk a Karácsonyt!!!!!!!!!
December 19-én 17 órától, kortól és nemtől függetlenül,
közös
Szent-ünnep a Naturabarlangban!
Békés, boldog ünepeket kíván a Naturabarlang Egészségcentrum!
Budapest, XVIII. Ferenc u. 20.
December1-től 31-ig fantasztikus ajándékzápor tőlünk NEKED, de "ne osztd meg senkivel"!
Szolárium: - 40% 240Ft. (6 perc)
Infrakabin: - 40% 270 Ft. ( 10 perc )
Finn szauna: - 40% 420 Ft. ( 30 perc )
Pránanadi, lélekterápia: -20% 3600Ft. ( fő )
Meditáció: - 20% 3100Ft. ( fő )
Relaxáció: - 20% 3100Ft. ( fő )
Arc és talp masszázs: -20% 1600Ft (alkalom)
Testmasszázs: -10% 3600Ft.
A karácsonyhoz gesztenye kell, a gyorsasághoz pedig muffinsütő...muffinnál talán csak sima piskótalapot könnyebb sütni, nem véletlenül vált belőlünk a második legnagyobb muffinsütő nemzet. A lustaság fél egészség, a gyorsaság fél siker, kiváltképp a karácsonyi készülődés hajrájában. A muffint pedig előre is elkészítheted, hiszen napokig is eláll!
hozzávalók:
5 dkg liszt
5 dkg kristálycukor
2-3 evőkanál méz
3 tojás
20 dkg margarin
fél tasak sütőpor
egy csomag (25 dkg) gesztenymassza
egy tábla keserűcsokoládé
fél deci tej
A vajat a cukorral habosra keverem, majd mehet bele a liszt és a sütőpor, majd a felvert tojások is.
Karácsonykor minden van: hangulat, szeretet, zsibongás és ajándékok, meghittség és lakomák...csak éppen idő nincs elég ahhoz, hogy mindezt összehozzuk.
Egy jó háziasszony fél óra alatt is képes valami mennyi finomságot készíteni - feltéve, ha van hozzá egy jó receptje!Ez olyan. Próbáljátok ki!
Hozzávalók:
20 dkg ricotta
1 tojás + 1 tojássárgája
1 teáskanál fahéj
2 evőkanál méz
1 teáskanál barna cukor
fél kávéskanál reszelt citromhéj
Első lépésként előmelegítem a sütőt 180 fokra.
Azután a ricottát simára keverem a mézzel, a tojással és a sárgájával, a fahéjjal és a reszelt citromhéjjal, és egy tűzálló tálba tömködöm. A tömködés fontos részlet, lehetőleg ne maradjon benne buborék!
14 éve | . Édenkert Magazin | 0 hozzászólás
Készítsünk együtt, egyszerű, gyors, tartós és nagyon dekoratív asztali díszeket az ünnepekre! Megmutatjuk az idei év legtrendibb karácsonyi dekorációit! Videó!
A cserepes jácint illata, sokszínűsége elűzi a téli szürke hangulatot!
Piros, bíbor, sárga, rózsaszín, narancssárga, kék és fehér színekben
pompázó jácintokból biztosan találunk olyat, amelyik otthonunk
légköréhez illik.
Kint lehet hideg, ám a jácint elárasztja színekkel és melegséggel lakásunkat.
14 éve | Mályi Virág | 0 hozzászólás
December 13-án, Luca napján, igen fontos karácsonyi hagyománynak tettek eleget egykor.
A legjellemzőbb Luca napi szokás a kotyolás. Kotyolni a fiatal fiúk jártak, akik már kora hajnalban útnak indultak. Szalmát és fát vettek a hátukra, melyre kotyolás közben le tudtak ülni. A kotyolók a legközelebbi szomszédnál kezdték dolgukat, ahol is a magukkal vitt szalmát az ajtó elé tették, majd felrikkantottak: "Lucza, Lucza, kity, koty". Ezután a házigazda vendégül látta a kotyolókat.
Ehhez nem is kell cirádás körmondatokat fűznöm, úgy érzem :) A napokban találtam ezt a képet, és mivel magam is nagy kerekező vagyok (igaz, a tél ez alól sajnos kivételt képez), gondoltam ide is berakom a képet. Mókás lehet így végigbiciklizni a városon :))
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Utolsó hozzászólás